Négyjegyű függvénytáblázat

Biztosan mindenkinek a kezébe került már közületek a Négyjegyű függvénytáblázat. Ez az a segédlet, amit használhatsz például az érettségin, és amiről azt mondják: mindent megtalálsz benne ahhoz, hogy sikerüljön is az érettségi (vagy vizsga, esetleg dolgozat). Ebben a nagyon hasznos könyvben matematikai, fizikai és kémiai összefüggéseket találtok: fontos fogalmakat, képleteket, vegyjeleket, állandókat, hasznos információkat, stb.

Ahhoz azonban, hogy helyesen tudjuk használni, alkalmazni, ismernünk kell ezt a könyvet, tudnunk kell, mit hol kell keresni. Tehát aki arra számít, hogy a Négyjegyű függvénytáblázat önmagában – már azzal, hogy a kezünk mellett fekszik a padon –  átsegíti a megmérettetéseken, az téved. Viszont az alábbiakban leírunk néhány tippet, hogyan tudjátok kihasználni, hasznossá tenni ezt a nagyszerű segédletet! 🙂

  • Mindig legyen nálad a Négyjegyű függvénytáblázat az órákon.
  • Az adott anyagrészhez tartozó fontosabb képletek érdemes kihúzni a könyvben (Négyjegyű függvénytáblázat).
  • Érdemes a saját füzetbe beírni a Négyjegyű függvénytáblázat vonatkozó oldalszámát egy adott anyagrésznél. Így könnyen visszakereshető lesz.
  • Olyan dolgozat/vizsga előtt, ahol használható a könyv, érdemes átnézni a kapcsolódó oldalakat.
  • Érettségi előtt hasznos lehet szinte “megtanulni”, mi hol van a könyvben. Akár post-ittel be lehet jelölni a fontosabb anyagrészeket (a kilógó papírra pedig ráírni az anyagrész nevét) – így nincs kapkodás, ideges keresés. Nagyon sokat tud segíteni, ha elfelejtettél egy képletet és éppen használnod kellene.
  • Érettségire érdemes két darabot vinni (mindegyiket “felpost-itezve”, így nem lesznek olyan sűrűn elhelyezve a kis cetlik a könyvben, ha nagyjából felosztod őket egyenlő arányban). Ezt szerencsére szokták engedélyezni.
  • Érettségi előtt szánj egy-két napot arra, hogy összeveted a fontosabb anyagrészeket a segédlettel, hiszen mint fentebb írtuk, akár életet is menthet! 🙂

Mi személy szerint a “sárga” Négyjegyű függvénytáblázat mellett tettük le a voksunkat, ez szerintünk átláthatóbb, könnyebben forgatható. De mindenki döntse el, melyiket preferálja.

http://ofi.hu/negyjegyu-fuggvenytablazatok-osszefuggesek-es-adatok-matematika-informatika-fizika-csillagaszat