Mire figyelj a központi felvételi írásakor?

2021. január 23-án megkezdődik az általános felvételi eljárás, ezen a napon reggel 10 órakor kezdik meg a központi felvételi vizsgát a középiskolába készülő nyolcadik osztályos diákok.

központi felvételi x

Biztosak vagyunk benne, hogy a legtöbb diák már lázasan készül a központi felvételi vizsgára – még ilyen nehéz időkben is. Mi a felkészüléshez szeretnénk hét tanáccsal hozzájárulni, amit érdemes megfogadni a minél jobb eredmény elérése érdekében.

1 A központi felvételi megírására 45 perc áll rendelkezésre, ami nagyon szűkös idő, ráadásul a 10 feladatot számológép segítsége nélkül kell megoldanotok. Így nagyon fontos, hogy minden feladatot figyelmesen olvassatok el, akár többször is, mielőtt belekezdtek a megoldásba!

2 Érdemes azokkal a feladatokkal kezdeni a felvételit, ami a legjobban fekszik nektek, mert így biztos pontokat tudtok bezsebelni. Könnyebb típusú feladatoknak tekinthetők az algebrai vagy a “Hányféleképpen?” típusú feladatok. Hagyjátok későbbre azokat a feladatokat, amik kevésbé mennek!

3 Figyeljetek arra pontosan, hogy mi áll a feladatlap elején található leírásban, tartsátok be pontosan az ott leírtakat. Ami nagyon fontos, hogy csak tollal lehet írni, nem lehet számológépet használni, a feladatlapon kell dolgozni (ha nincs elég helyetek, a felügyelő tanártól lehet kérni aláírt pótlapot).

4 Figyeljetek oda arra, hogy a feladatok levezetései egyértelműen legyenek leírva, mert a javítás során azt is nézik, adott esetben akár pontlevonás is járhat, ha nem látható a feladat levezetése. Fontos, hogy a végleges megoldásaitokat egyértelműen, az arra kijelölt helyre írjátok le!

5 Habár kevés idő áll rendelkezésre a feladatok megoldása során, mindenképpen érdemest időt hagyni a megoldásaitok ellenőrzésére. Ha nem is tudtok minden feladatot külön leellenőrizni, legyen legalább 5 percetek a megoldások gyors ellenőrzésére a felvételi vége előtt.

6 A felvételi előtti napon érdemes átfutni gyorsan a fontosabb témákat. Itt főleg azokra gondolunk, amik az elmúlt évek központi felvételi feladatsoraiban rendre előfordultak. Ilyen például a százalékszámítás (összefoglalót itt találhattok: http://tutimatek.hu/szazalekszamitas-kisokos/), a törtekkel való műveletek, mértékegység átváltás, geometria (háromszögek, területszámítás, térfogatszámítás), statisztika, koordinátageometria.

7 A felvételire nyugodtan vigyetek magatokkal több tollat, innivalót, egy kis édességet vagy a kedvenc kabalátokat. 🙂 Ezeket kint tarthatjátok az asztalon. A felvételi előtti estén pihenjétek ki magatokat és érkezzetek meg a helyszínre legalább fél órával előtte.

A gyakorlás mellett figyelmetekbe ajánljuk Youtube csatornánkat a felkészüléshez, ahol három kidolgozott felvételi feladatsort találhattok (TutiMatek Youtube csatorna). Ha további kidolgozott központi felvételi feladatsort néznétek meg, keressetek bármelyik elérhetőségünkön!

Sok sikert kívánunk Nektek a központi felvételi megírásához!